Skriv gärna dina synpunkter här:

Leicesterfåret!

2013-04-15

Antal kommentarer: 5

2013-04-15 17:58:49 - Ragnar, Jonsson, Mjörnbygdenslamm.se

:):)

2014-01-23 10:40:30 - Marie, marie_alveskog@hotmail.com

Hej!

I mönstringsanvisningarna står följande bedömningsgrunder för färgyansen på våra Leicesterfår (se nedan), hur påverkar det avelsvärderna för oss som avlar på vita skinn om vi skall ta hänsyn till att vissa (fåtal) besättningar avlar på svarta Leicesterfår och har andra bedömningsgrunder?

Leicesterfår

Leicesterfår och andra raser med vit pälshårsproduktion skall ha vitt pälshår/vit ull. Poängavdrag ges för alla avvikelser från den helt vita färgen. Färgen anges alltid som vit och förekomst av svart, grått eller brunt utgör färgfel. Det görs ingen bedömning mellan olika vita färgnyanser eftersom det är svårt att bedöma hur dessa påverkats av ullfett och smuts.

Vissa besättningar eller avelslinjer i besättningar kan ha valt att utveckla svarta pälsskinn. Alla lamm som tillhör denna besättning eller avelslinje skall anges som svarta och avvikelser från den svarta färgen anges som färgfel (gäller även vita lamm).

För vita leicesterfår förekommer avvikelser i form av:
· mörka fläckar (svarta eller grå)
· mörka toppar på pälshåret (född mörk men blivit ljusare och ljusare när ullen växt ut). Om lammet fötts mörk men ljusnat till vitt bör detta noteras noggrant av besättningsägaren och mönstraren bör informeras om detta eftersom det påverkar poängen vid mönstringen.
större eller mindre yta av kroppen med mörk färg (grå eller svart) på pälshåret ända in till skinnet.

6 poäng ges till de djur som har vit färg, utan mörka inslag, över hela kroppen
5 poäng ges ej
4 poäng ges om det finns mindre färgavvikelser i utkantet av skinnet och för helt vita lamm som fötts med mörka pälshår som ”vuxit bort”.
3 poäng ges om det finns enstaka mörka fläckar eller liten utbredning av mörka toppar.
2 poäng ges om det finns större utbredning av pälshår med mörka toppar eller om en mindre del av kroppen har färgat pälshår.
1 poäng ges om färgavvikelsen breder ut sig över större yta t. ex. manke/rygg.

För svarta leicesterfår förekommer motsvarande avvikelser som för de vita. Vita eller ljusgrå avvikelser ska dock bedömas som betydligt allvarligare än mörkgrå och bruna.

2017-11-08 10:38:58 - Carin Germundsson, info@sibbarpsschaferi.se, www.sibbarpsschaferi.se

I senaste Bulletinen står det på flera ställen att det medföljde en medlemslista!? Dock ej i min. Fallit ut?

2020-06-06 11:12:05 - Carin Germundsson, info@sibbarpsschaferi.se, www.sibbarpsschaferi.se

Till Redaktören:
När man sporadiskt går in på hemsidan för att kolla livdjur till salu så kan man inte se när annonserna lagts in och alltså inte om försäljningen fortfarande är aktuell. Vore fint om datum på införandet framgår.
MVH Carin
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)