Gårdsmönstring

Gårdsmönstringarna påbörjas i juni månad. De flesta besättningar brukar dock ha sin medelålder 110 dagar i slutet av juli och under augusti. 

Vid gårdsmönstringen görs en genomgång av alla lamm i besättningen. Mönstraren kollar om lammet har några funktionella svagheter som överbett, dåliga ben eller bara en testikel. Därefter beskrivs och bedöms utseende och kvalitet på de två produkterna "köttkroppen" och pälsskinnet. Pälsskinnskvaliten bedöms bara vid detta tillfälle under lammets uppväxt. Därför är det mycket viktigt att mönstringen sker enligt manualerna och med ett tränade  ögon och fingertoppskänsla 

Bland de aktiva medlemmarna i Leicesterfårsföreningen finns två rekommenderade mönstrare Marie Rydin-Alveskog 0707398053,  marie_alveskog@hotmail.com och undertecknad. Dessutom finns ytterligare ett 20-tal pälsskinnsspecialiserade rekommenderade mönstrare, som mest mönstrar gotlandsfår, men flera av dem jobbar även med leicesterfår. På Fåravelsförbundets hemsida finns en lista med alla mönstrare. 

För att underlätta turneplanering för mönstrarna är det viktigt att ni redan nu beställer mönstringen.  RING DIREKT 

AndersHjort 0490-17170 Marie Rydin-Alveskog 0707398053 övriga rekommenderade mönstrare som pdf-fil 

 

Mönstringsinstruktioner

Förberedelser inför gårdsmönstringen

Mönstringslista att ladda ner finns här

Film om gårdsmönstring se här

Gårdsmönstringens grunder se här

 

 

Genom rätt livdjursval kan vi påverka både kött och päls!

Foto: Petra Lylykorpi

Bilden representera 2 av Petras ungtackor som inte betäktes första året, här poserar dom bredvid varandra (se röda pilar).

2 bra leicesterlår på EUROP skalan, där den bakre har fylligare lår efter en lyckad avelsplanering. Även pälsen på låret är bra. Båda ungtackorna har samma far, men skillnaden är moders materialet, där den bakre härstammar från en uppfödd o planerad avel på gården.

Även köttet på leicesterfåret har ett viss mervärde, och genom rätt urval av livdjur kan uppfödaren påverka köttet men ändå bibehålla pälsen.