Gårdsmönstring

I år har jag redan påbörjat mina gårdsmönstringar. De flesta besättningar brukar dock ha sin medelålder 110 dagar i slutet av juli och under augusti. 

Vid gårdsmönstringen görs en genomgång av alla lamm i besättningen. Mönstraren kollar om lammet har några funktionella svagheter som överbett, dåliga ben eller bara en testikel. Därefter beskrivs och bedöms utseende och kvalitet på de två produkterna "köttkroppen" och pälsskinnet. Pälsskinnskvaliten bedöms bara vid detta tillfälle under lammets uppväxt. Därför är det mycket viktigt att mönstringen sker enligt manualerna och med ett tränade  ögon och fingertoppskänsla 

Bland de aktiva medlemmarna i Leicesterfårföreningen finns två rekommenderade mönstrare Marie Rydin-Alveskog 0707398053, 0520662580 marie_alveskog@hotmail.com och undertecknad. Dessutom finns ytterligare ett 20-tal pälsskinnsspecialiserade rekommenderade mönstrare, som mest mönstrar gotlandsfår, men flera av dem jobbar även med leicesterfår. På Fåravelsförbundets hemsida finns en lista med alla mönstrare. 

För att underlätta turneplanering för mönstrarna är det viktigt att ni redan nu beställer mönstringen.  RING DIREKT 

Anders Johansson 0490-17170