Rasbeskrivning

Leicesterbagge

 

Rasbeskrivning (avelsmål) av Leicesterfår

 

Huvud: *

Ansiktet är kilformat (trekantigt) med rak nos, stora ljusa ögon, brett mellan öronen och utan horn. Svarta pigmenterade fläckar i ansiktet och öron är tillåtna. Pannlugg och hår på kinderna kan förekomma men kan även saknas helt. Halsen är meddellång.

Rygg & svans: *

Rasen är reslig och ganska långt med en rak rygglinje. Svansen lång och klädd med pälshår. Huden är rosafärgad, mörka fläckar på huden är tillåtna.

Kropp:

Djuren skall ha en bra köttkropp med bra bredd mellan bogbladen och med bra köttansättning på bogens utsida, en bred rygg med svällande ryggmuskel, samt djupa och breda lår med stor muskelmassa. Vid gårdsmönstringen och slakt eftersträvas R kropp enligt EUROP-skalan.

Ben och fötter:

Skall vara välställda med bra kotor och klövar som står stadigt, och där benen, sedda framifrån, är raka och riktade framåt. Benen skall vara täckta med vita korta strån, men kan även vara behårade ända nere vid fötterna.

Kön & juver:

Väl utvecklade funktionella könsorgan, samt juver.

Skinn:

Den renrasiga produktionen är främst inriktad på ett vitt pälsproducerande medeltungt köttfår, all annan färg är avvikande. Färgen anges alltid som vitt (V).

Locken skall ha en storlek (diameter) på 6-20 mm (Medellock 6-12 mm och Stor lock 13-20 mm), ha en sluten och tredimensionell form som täcker skinnytan, vara fyllig samt vara spänstig. Staplarna bör ha en utbredning på minst 10 mm vid huden.

Håret bör ha en grovlek på ca 35-40 mikrometer, ha homogen grovlek samt vara silkigt och glansigt.

Ull:

Leicestersull från leicesterfår innehåller en spänstig lock, tydlig stapelbildning, och hög glans. Den har ca ½-1våg/cm och är ca 10-15cm lång. Leicesterull har hög silkighet som går att spinna och filta men helst i sällskap av andra kortare och längre ullfibrer. Leicesterull kan användas till tesning, kardning, spinning eller tovning. Finns i naturfärgen vit.

 

*/ I vår svenska uppfödning har vi inte lagt avgörande vikt vid utseendet på fåren utan på pälsskinnens och köttkropparnas utveckling. Därför är det ganska stor variation på utseendet bl.a. vad gäller pälshårets utbredning på huvud och ben eller svansarnas längd.

 

Leicesterfårföreningen 2022-02-12